02hero: put do posla u IT industriji

Projekat „Moja karijera na putu do heroja“ osmišljen je sa ciljem da mladima pomogne da pronađu posao u IT industriji kroz kurseve digitalnih veština, mekih i prenosivih veština i karijernog savetovanja.

Živimo u svetu gde tehnologija preovladava. Ležeći u krevetu, na telefonu možemo da pronađemo sve što nas zanima, da budemo u toku sa dešavanjima sa drugog kraja sveta, da naručimo hranu, da kupimo i ono što nismo znali da postoji. Zahvaljujući upravo toj automatizaciji, određena zanimanja postala su suvišna. Sada se radna mesta otvaraju za nova zanimanja – programiranje, marketing, dizajn, prodaju. IT industrija je među najvećim industrijama u zemlji, sa pregršt radnih mesta i prilika za prakse. Međutim, iako slobodnih radnih mesta ima, mladi u Srbiji tokom školovanja ne stiču potrebna znanja i veštine da bi ih popunili. Iz tog razloga, nije ni čudo što mnogi mladi nisu zaposleni, naročito oni koji nisu završili fakultet ili neki vid obuke.

Projekat „Moja karijera na putu do heroja“ osmišljen je sa ciljem da mladim ljudima pomogne da pronađu posao u IT industriji. Kroz kurseve digitalnih veština – marketinga i programiranja za web aplikacije, 50 mladih će kroz 6 meseci imati osnovu da pronađu praksu, ali i posao, koji će biti pouzdan. Pored digitalnih veština, poslodavci sve više ističu meke veštine – rad u timu, fleksibilnost i prilagodljivost, radoznalost, dobru organizaciju, komunikacione i interpersonalne veštine. Prilikom zaposlenja, poslodavci pored osnovnog znanja struke, traže da kandidat ima razvijene meke veštine i prethodno iskustvo. Priroda IT industrije je takva da se stalno razvija, pa je samim tim važno da kandidat za posao pokazuje inicijativu da uči novo i da se usavršava tokom karijere.

Projekat „Moja karijera na putu do heroja“ podrazumeva obuku kroz model integrisanih usluga (engl. one-stop-shop) koji bi odgovorio na potrebe tržišta i polaznicima pružio sve potrebne veštine za zaposlenje na jednom mestu. Tako da će, pored kursa digitalnih veština, mladi završiti i kurs prenosivih veština, steći podršku kroz karijerno savetovanje, usavršiti se kroz onlajn tutorijale i povezati se sa poslodavcima. Pored šestomesečnog kursa, mladi će imati priliku da završe i kurs preduzetništva.

Obuka počinje u oktobru 2021, a prijave će biti otvorene već u avgustu! Prati aktivnosti projekta i iskoristi priliku da se prijaviš! Poseti https://www.czor.org/02hero/ i zaprati stranice na Instagramu i Facebooku.

Projekat “My Career from Zero to Hero- jačanje mreže organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za sprovođenje modela integrisanih usluga za zapošljivost mladih i buduće poslove 4.0 digitalne revolucije“ u Srbiji sprovodi Centar za omladinski rad  u saradnji sa Forum mladi i neformalna edukacija- Forum MNE (Crna Gora), Centar za edukaciju mladih – CEM (BiH), TOKA (Kosovo[1]), Youth for social change- YSC (Albanija). Projekat je finansiran od strane Evropske Unije, a implementaciju projekta podržali su po zemljama: Srbija – Vlada Švajcarske u okviru projekta „Znanjem od posla – E2E“, koji ispred Vlade Republike Srbije, sprovodi Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva (SIPRU); Crna Gora – Ministarstvo javne uprave Republike Crne Gore.

Ostavi komentar: