Omladinska prestonica Evrope Novi Sad 2019

NOVI SAD 2019. GODINE

Novi Sad je grad koji odiše energijom mladih. Bilo da su u pitanju festivali, sportske aktivnosti, obrazovanje, aktivizam – mladi su pokretačka snaga svih dešavanja u gradu. U to ime Novi Sad ponosno je tokom 2019. godine nosio titulu Omladinske prestonice Evrope – #OPENS2019!

Ipak, i pre osvajanja te titule, Novi Sad je bio pionir omladinske politike. Sistemska briga o mladima razvija se od 2010. godine kroz akcioni plan za mlade, ali i deo gradskog budžeta za kreiranje sopstvenog sadržaja u gradu i učestvovanje u donošenju odluka na nivou grada.

Titula omladinske prestonice Evrope je veliko priznanje za mlade ljude i potvrda da stvaraju nešto dobro. Ona je u 2019. godini  bila prilika da Novi Sad postane go to mesto za mlade iz Srbije, regiona i Evrope. Kroz program #OPENS2019, mladi su dobilinove prostore omladinske klubove, centre, info tačke, unapređene zdravstvene i socijalne usluge u gradu, podršku da stvaraju i inoviraju, priliku da unaprede svoja znanja i veštine, razmenjuju iskustva i mišljenja sa mladima iz Evrope, mogućnost da utiču na razvoj svog grada.

Ali tu ne sme da bude kraj.

NOVI SAD POSLE 2019. GODINE

Vizija OPENS-a tokom kreiranja tog sistema  je bila održivost, tako da i nakon predaje titule, Novi Sad nastavi da bude grad otvorenih i sistemski rešenih pitanja omladinske politike. Titula Omladinske prestonice Evrope nam je pružila mogućnost da možemo da utičemo na zajednicu u kojoj živimo, da učimo i radimo, kao i da pokrenemo neke promene i uverimo i druge u isto. Zbog toga je odgovornost ka daljem razvijanju uspostavljenog sistema u dosadašnjem znanju i iskustvu, kao i u narednom periodu učenja.

Sve naše dalje aktivnosti usmerene su unapređivanje ambijenta koji neguje šanse za mlade i uvereni smo da su započeti procesi odličan temelj.

 

Izvor: www.opens2019.rs