O nama

CENTAR ZA OMLADINSKI RAD (CZOR) započeo je sa svojim radom u Srbiji 2001. godine, kao tadašnja međunarodna švedska organizacija PRONI Institut za socijalnu edukaciju, a zatim kao deo Forum Syd Balkans Programa.

Od 2006. godine, registrovani smo lokalno, u Novom Sadu, kao udruženje građana Centar za omladinski rad. Delujemo u oblastima planiranog, sistemskog i profesionalnog omladinskog rada.

Verujemo da:

  • su mladi resurs društva i ravnopravni partneri u izgradnji lokalne zajednice
  • je mladima potrebno pružiti sistemsku podršku i zdravo okruženje, kako bi se podstakao njihov rast i razvoj
  • svi mladi imaju pravo na ravnopravne i kvalitetne servise i usluge, i dužnost je aktera omladinske politike da im te usluge pruže
  • bolji i održivi rezultati mogu se postići samo kroz dugoročna međusektorska i unutarsektorska partnerstva i saradnju

Kao resursna organizacija, radimo na lokalnom, provincijskom, nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou, i učestvujemo u različitim globalnim pokretima i inicijativama. Negujemo strateško partnerstvo sa relevantnim nacionalnim institucijama, organizacijama, savezima i sa akademskom zajednicom u Srbiji, kao i u regionu Zapadnog Balkana i na evropskom nivou.

Sa verom u kvalitet rada i zaštitu i sigurnost mladih sa kojima radimo, naročito se ponosimo što većina naših zaposlenih i saradnika/ca ima univerzitetsku diplomu ili različite sertifikate formalnog i neformalnog obrazovanja za omladinski rad u zajednici.

Vizija

Srbija je solidarno društvo, koje štiti i neguje ljudska prava, u kome su mladi uvaženi, ravnopravni i odgovorni građani i građanke.

Misija

Kroz metodologiju omladinskog rada podstičemo mlade da preuzmu odgovornost za sebe i uzmu konstruktivnu ulogu u razvoju održivih zajednica, podižemo kapacitete pružaoca usluga mladima i unapređujemo javne politike za mlade.