Omladinske razmene

Omladinske razmene predstavljaju treći program direktnog omladinskog rada, koji za ciljeve ima:

 1. Osnaživanje volontera/ki organizacije za planiranje i realizaciju aktivnosti u interkulturalnom okruženju;
 2. Stvaranje održivih, funkcionalnih partnerstava i veza sa organizacijama iz Evrope i sveta;
 3. Razmenu dobrih praksi i iskustava sa organizacijama koje rade sa mladima u drugim zemljama;
 4. Podršku mladima da preispituju svoje stavove i vrednosti u interkulturalnom okruženju.

Ovaj program realizujemo kroz organizovanje i učešće u međunarodnim i evropskim projektima, u partnerstvu sa različitim omladinskim i organizacijama za mlade.

U okviru samih aktivnosti, CZOR odn. omladinski radnik ili radnica pruža mladima mogućnost da razvijaju svoje potencijale, znanja i veštine, a nakon razmene rade na razvijanju i realizaciju aktivnosti u lokalnoj zajednici.

U omladinskim razmenama učestvuju volonteri i volonterke organizacije, koji tokom razmene takođe dobijaju aktivnu ulogu, u skladu sa njihovim planovima razvoja, a koje kreiraju uz podršku omladinskog radnika/ce.

Neke od omladinskih razmena u kojima su naši volonteri/ke učestvovali/e su:

 • Come with us in the OrientExpress! European youth – common history and future (2007) – Orient Express je oduvek bio simbol povezanosti ljudi i zemalja kroz istoriju Evrope pa je samim tim cilj ove omladinske razmene bio širenje novih vidika i mogućnosti za povezivanje mladih, traganje za novim vezama, prevazilaženje barijera i predrasuda, upoređivanje istorija evropskih zemalja, razmena iskustva, a sve to kroz brojne diskusije, radionice, predavanja, kulturno-umetničke i sportske programe. Centar za omladinski rad bio je domaćin omladinske razmene koja je okupila 40 mladih iz osam evropskih zemalja – Nemačke, Belgije, Slovenije, Rumunije, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.
 • Internacionalna razmena volontera između Severne Irske i Srbije (2008/2009) – U 2008. i 2009. godini CZOR je ostvario uspešnu internacionalnu saradnju sa organizacijom NICE (Northern Ireland Children Enterprise) iz Severne Irske kroz program razmene za 28 omladinskih radnika, omladinskih lidera i volontera sa temom – omladinski rad u multietničkim i multikulturalnim zajednicama.
 • Omladinski autobus (2013., program prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore) – Osnovna ideja omladinskog autobusa bila da mladi za 6 dana obiđu 6 gradova u veselom brendiranom autobusu i promovišu omladinski aktivizam, ineterkulturalizam i multikulturalizam kroz javne događaje koje su sami pripremali. Mladi su se za ovaj događaj spremali tokom 3 modula (multikulturalizam i interkulturalizam, razvoj zajednice i aktivizam mladih), kao i kroz male akcije koje su sprovodili u svojim zajednicama (uređenje parkova, potpisivanje peticije za renoviranje fiskulturne sale, snimanje kratkog filma o stanju mladih itd).
 • Letnji kamp #Fortress (2015., Rumunija) – u organizaciji mreže ACTIVE – Sobriety, friendship and peace. Na kampu je učestvovalo preko 15 država iz različitih delova Evrope, a tema kampa bila su ljudska prava.
 • Letnji kamp ,,Time for color’’ (2016., Grodek nad Dunajcem, Poljska) – u organizaciji mreže ACTIVE – Sobriety, friendship and peace. Tema kampa bio je omladinski aktivizam, a učestvovalo je 15 organizacija mladih i za mlade iz Evrope.
 • Letnji kamp ,,Evergreen’’ (2017., Tavaskoja, Estonija) – u organizaciji ACTIVE mreže. Pored seminara na temu mladih u NEET situaciji (mladi koji nisu u sistemu obrazovanja, nisu zaposleni i nisu ni u kakvim programima prekvalifikacije, dokvalifikacije ili bilo kakve doobuke), organizovali smo razne zanimljive aktivnosti koje su promovisale zdrave stilove života i trezvenost među mladima.
 • Youth Trail: Promoting OSCE Values in Western Balkans (2017., Tirana, Albanija) – u organizaciji Misije OEBS-a u Albaniji, a teme kojima smo se bavili su rodna ravnopravnost, korupcija, omladinski aktivizam, ljudska prava i trgovina ljudima.
 • Omladinske razmene ,,Empowerful – Empowering youth for action’’ (2018., Sigtuna, Švedska i Berlin, Nemačka) – podržane od strane Erazmus+ programa i organizacije Movendi International, sa temom Ciljeva održivog razvoja i aktivizma.
 • Internacionalni susreti „Mladi za demokratiju, mir i međunarodno razumevanje“ (2018., Dortmund, Nemačka) – interkulturalna razmena između gradova pobratima u organizaciji OPENS 2019. U razmeni su učestvovale delegacije iz Novog Sada i Dortmunda, ali i Engleske, Francuske, Izraela i Rusije, a upoznavali smo se sa obrazovnim sistemom Nemačke i bavili se temom rasizma i demokratije.
 • SummerLEAHP – Leadership Academy for Alcohol harm prevention (2019., Ljubljana, Slovenija) – letnji edukativni program namenjen studentima/kinjama, u organizaciji Instituta za istraživanje i razvoja (UTRIP). Tema prvog izdanja programa jeste sticanje i razvoj veština kod mladih za zagovaranje za zdravije okruženje u studentskoj zajednici.
 • Omladinske razmene ,,Empowerful 2.0’’ (2019., Ernšeldsvik, Švedska i Katovice, Poljska) – još jedan projekat na kome smo učestvovali/e kao partnerska organizacija sa nekadašnjim članicama mreže ACTIVE. Tokom obe razmene bavili/e smo se ljudskim pravima, ravnopravnošću i solidarnošću, omladinskim aktivizmom i zdravim stilom života.
 • ,,Go European! – Building Transnational Partnerships for Youth Participation’’ (2019., Yanoshi, Ukrajina) – tema razmene bilo je jačanje kapaciteta organizacija koje rade sa mladima, kroz uspostavljanje strateških partnerstava i razmenu iskustava, u cilju aktivnog uključivanja mladih u aktivnosti, sa naglaskom na mlade sa smanjenim mogućnostima.

Uskoro nas očekuju omladinske razmene na Islandu, u Rumuniji, Švedskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Nemačkoj, Poljskoj i Sloveniji.