#SOLIDARNOST – Stefanija Bugarski

Prikazujemo #SOLIDARNOST na delu. Volonteri i volonterke Centra za omladinski rad iz Novog Sada donose vam intervjue sa pojedincima i pojedinkama koji, u doba pandemije korona virusa, doprinose svojoj lokalnoj zajednici na različite načine: volontiraju u Crvenom krstu, organizuju biblioteku u zgradi za svoje komšije, besplatno šiju maske za svoje sugrađane/ke itd.

Ovog puta, intervju radimo u pisanoj formi, a sa kim smo sve prethodno razgovarali možete pogledati na našoj YouTube stranici.

U toku vanredne situacije većina ljudi se trudi da na neki način pomogne drugima. Jedan od primera je Stefanija Bugarski koja je šila maske u periodu kada nam maske nisu bile dostupne u apotekama. Sa njom smo danas razgovarale.

Možeš li da nam se predstaviš?

Zdravo! Ja sam Stefanija Bugarski, studentkinja sam master studija Ekonomskog fakulteta u Subotici, Univerziteta u Novom Sadu.

U trenutnoj situaciji ti svoj doprinos daješ kroz pravljenje zaštitnih maski. Možeš li nam otkriti malo više o tome?

U nedostatku zaštitne opreme počele smo da šijemo maske za višekratnu upotrebu koje su se besplatno delile sugrađanima. Prve sašivene maske bile su podeljene članovima kulturno-umetničkog društva ,,Đido” koji su se prvi dan posle uvedenog vanrednog stanja javili da volontiraju u okviru mobilnog tima štaba za vanredne situacije opštine Bečej.

Kako ste došli na ideju da pravite maske?

Na inicijativu direktorke UO KUD ,,Đido” iz Bečeja, Snežane Sekulić i članice sekcije ,,Prelo”, Svetlane Glavaški, došlo se na ideju da se u trenutnoj situaciji nedostatka zaštitnih maski u apotekama širom Bečeja počne šivenje istih.

Kakvi su komentari okoline?

Sugrađani su pozitivno reagovali na ovu ideju, mnogi su se javljali da im trebaju zaštitne maske jer su u tom trenutku nisu mogle nabaviti u apotekama. Neki sugrađani su nas opskrbljivali materijalom i trakama.

Pored toga što učestvuješ u pravljenju maski, volonter si u mobilnom timu opštine Bečej. Možeš li nam reći nešto o tome?

Mobilni tim opštine Bečej u ovoj vanrednoj situaciji pomaže svojim sugrađanima koji su stariji od 65 godina radi izvršenja nabavke, plaćanja računa i tako dalje.

Kako izgleda tvoj dan?

Dobijemo poziv iz call-centra na koju adresu treba da odemo. Pokupimo spisak za nabavku i nakon završene kupovine odemo do naših sugrađana i uručimo im nabavljene namirnice, račun i kusur.

Kako se ti snalaziš u trenutnoj situaciji?

Dobro se snalazim. Polako se pripremam za predstojeće ispitne rokove, volontiram…

Da li imaš neku poruku za mlade iz manjih sredina koji bi da doprinesu u vanrednoj situaciji?

Mi mladi smo dužni da pomognemo u sprečavanju ovog virusa tako što ćemo pomoći pri nabavci i plaćanju računa starijim ljudima da bi oni ostali u svojim kućama.

 

Sa Stefanijom su razgovarale volonterke Tima za odnose sa zajednicom Andrea Mendrei i Nada Gagić.

Ostavi komentar: