Igre prestola u sudskim praksama zabrane oglašavanja alkohola

Reč je o reklami iz 2017 godine sa motivima Igre prestola, koja je prvobitno sankcionisana, zatim vraćena, da bi na kraju ponovo bila zabranjena u Francuskoj, a sve zahvaljujući Nacionalnom udruženju za prevenciju alkoholizma i zavisnosti, jedinstvenoj organizaciji u toj zemlji koja se godinama zalaže za potpunu primenu tzv Evinog zakona.

Kasacioni sud Fransuke u maju ove godine sankcionisao je reklamu za pivo na kojoj se pojavljuje Feniks od Gimbergena.

Igre prestola u sudskoj praksi

Sve je počelo u februaru 2017. godine kada je na zahtev Nacionalnog udruženja za prevenciju alkoholizma i zavisnosti, Vrhovni sud u Parizu osudio oglašavanje na sajtu „Grimbergen beer“ koje se odnosilo na reklamu u kojoj je korišćen Feniks iz serije Igre prestola. U reklami se pojavljuje legendarni Feniks izuzetnih moći, sa kadrovima piva, što prevazilazi ono što Evin zakon dopušta u reklami a to je – navođenje isključivo objektivnih karakteristika proizvoda. U obrazloženju presude navedno je da se sadržaj u reklami ne odnosi na informacije prozivoda poput načina proizvodnje, ili porekla već da promoviše konzumiranje alkohola među mladima.

Godinu i po dana kasnije, u decembru 2018. godine Apelacioni sud ukida ovu presudu a primenu Evinog zakona posmatra znatno šire, i ostavlja na kreativnosti dizajnera reklamnih poruka da odluči o načinu prenošenja informacije.

Ipak u maju ove godine Kasacioni sud, odluku Apelacionog suda preinačio je u prvobitnu, poštujući na taj način sve odredbe najopsežnijeg zakona u oblasti javnog zdravstvlja u Francuskoj.

Evin zakon kao rezultat lobiranja alkoholne industrije

Ovo nije prvi put da se menja tumačenje odredbi zakona koji regulišu oglašavanje alkohola, a iniciranje promena svakako pokazuje ogroman interes i lobiranje alkoholne industrije. Zanimljivo je da je u Francuskoj, upravo lobiranje alkoholne industrije i dovelo do poboljšanja zakona u oblasti reklamiranja alkohola.

Tako je Evin Zakon usvojen je 1991. godine, kao rezultat pobune proizvođača  škotskog viskija koji su, zajedno sa ostalim stranim proizvođačima alkohola, propisima iz 1980. bili diskriminisani u odnosu na domaće francuske proizvođače alkoholnih pića. Slučaj je stigao i pred Evropski sud pravde, koji je zbog toga osudio francusku vladu, uz obavezu da propise prlagodi i stranim proizvođačima alkohola. Time je otpočeo 10godišnji period lavine reklamiranja alkoholnog pića, koja je okončana usvajanjem Evinog zakona.

Na koji način Evin zakon reguliše reklamiranje alkohola?

Prema Evinom zakonu, između ostalog, reklame za alkohol mogu da prikazuju samo proizvod i informacije o njemu, i ne smeju podsticati štetne obrasce ponašanja i norme, i povećavati privlačnost alkohola oglašavanjem. Takođe, nije dozvoljeno reklamiranje alkohola na televiziji i u bioskopima, kao ni alkoholno sponzorstvo kulturnih ili sportskih događaja. Ovaj zakon alkoholnim pićem smatra svako koje sadrži više od 1,2 % alkohola.

Na ovaj način zakon efikasno štiti mlade od manipulacije alkoholne industrije, za šta je zaduženo i posebno telo odnosno Nacionalno udruženje za prevenciju alkoholizma i zavisnosti – ANPAA (Association Nationale de Prevention en Alcoologie et Adictiologie)

Ova organizacija danas je jedina u Francuskoj koja podstiče primenu odredaba Evinog zakona koje se odnose na alkohol. Za skoro 30 godina primene tog zakona, 78 slučajeva je procesuirano. U 85 odsto slučajeva dokazana je nezakonitost u činjenicama. Zabranom ilegalnih kampanja, garantuje se zdravo okruženje sa odrastanje mladih.

Zabrane reklamiranja u Srbiji

Poslednji slučaj koji je poznat u Srbiji o zabrani reklamiranja piva bio je 2018. godine kada je Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) sankcionisao emitovanje spota BIP-a u kome se čuju stihovi pesme za decu Dušana Radovića „Zdravica” (poznatija kao „Sve što raste, htelo bi da raste…”) koju je nekada uz dečje horove izvodio legendarni Dragan Laković. Međutim, u spotu za BIP pivo sada je pevaju odrasli. Oni su u sekvencama televizijskog spota obučeni u ružičaste kabanice, a voze i minijaturne dečje bicikle.

Ali ovaj slučaj više je izuzetak nego pravilo.

Reklamiranje alkoholnog pića regulisano je Zakonom o oglašavanju i to članu 46 i 47, u kojima između ostalog stoji da je oglašavavanje alkoholnog pića koje sadrži manje od 20 odsto alkohola dozvoljeno na javnom prostoru koje je udaljeno najmanje 100 metara vazdušnom linijom od predškolske, školske, zdravstvene ili ustanove namenjene maloletnicima, prevoznim sredstvima,putem elektronskih medija, u bioskopima, pozorištima u terminu od 18:00 do 06:00 časova, u vezi i na sportskim događajima i putem internet oglašavanja.

Drugim rečima, nema mesta na kojem nije dozvoljeno oglašavanje, a kada je reč o zabranama oglašavanja, najvažnije je spomenuti da oglašavanje ne sme da navodi na prekomernu upotrebu alkoholnih pića, da upotrebu alkohola povezuje sa hrabrošću, niti da stvara utisak da upotreba alkoholnih pića doprinosi društvenom ili seksualnom uspehu, povezuje njihovu upotrebu sa zdravim načinom života, kao ni da sadrži tvrdnju da alkoholno piće ima terapeutsko dejstvo ili da je stimulans, sedativ ili sredstvo za rešavanje konfliktnih situacija.

Setite se nekih od poslednjih reklama za alkohol, uključujući i pivo – da li konzumiranje alkohola stimuliše druženje, da li se uz konzumiranje alkohola lakše rešavaju konflikti, da li konzumiranje alkohola ide uz odmor od obaveza i stresa…? I da li je za bilo šta od toga pokrenut sudski postupak zbog kršenja bilo koje odredbe Zakona?

 

Ovaj tekst nastao je kao rezultat edukacije sa studentima i studentkinjama žurnalistike u Novom Sadu o zaštiti maloletnih lica od izloženosti alkoholu kroz medije. 

Ostavi komentar: