4 predloga – Kako da sortirate knjige na vašim policama

to više radimo na svom obrazovanju treba nam više knjiga, a naročito ukoliko volimo da čitamo. Knjige se gomilaju, a često nam je teško da se odvojimo od njih. Zbog toga dolazi do problema prostora za njih, pa kupujemo nove police. Obično gledamo da nam se police za knjige slažu sa nameštajem u sobi u kojoj će se nalaziti. Međutim, ukoliko vam je važan i vizuelni utisak, trebate obratiti pažnju i kako ćete rasporediti knjige na samoj polici. Evo nekoliko saveta kako to da uradite, a da bude i funkcionalno i estetski lepo. Sam proces može biti i zabavan, pa je to lep način da provedete vreme dok ste u samoizolaciji.

Po temama i žanru

Ovo je najpraktičniji način sortiranja knjiga. Naročito ukoliko ste ljubitelj/ka različitih žanrova. Ljudi često ostavljaju prostor na svojim policama samo za jedan poseban žanr knjiga, određenu temu ili naučnu disciplinu. Pri tom valja imati neki sistem i određenu grupu pravila kojima bi lakše pretraživali vašu literaturu i brže našli željeno štivo. Na primer, ukoliko imate nekoliko istorijskih knjiga korisno je raspodeliti ih po periodima: praistorija, antičko doba, srednji vek, rana moderna istorija, moderno i savremeno doba. Takođe, ovu podelu možete podeliti i na geografske prostore o kojima knjige govore – naravno i ne morate. Neću vam oduzimati vreme na dalja pravila, jer svaka osoba može, a i treba, da koristi pravila koja on/a smatra sebi najpraktičnijim, ili pak najzanimljivijim.

Ukoliko nam se dva žanra spajaju u jednom redu trebamo „povući graničnu liniju“ i nekako obeležiti gde počinje drugi žanr. To možemo uraditi samolepljivim papirićima na koje ćemo napisati naziv žanra ili teme, ili staviti izrazito različite boje korica knjiga jedne pored druge, da nas uvek opominje da tu počinje neki sasvim drugi žanr. Zanimljivo rešenje može biti i stavljanje obeleživača stranica u poslednju knjigu određene teme ili žanra na polici.

Prema autoru/ki

Ukoliko su knjige istih korica – tvrde ili mekane – knjige istih autora su, obično, istih dimenzija. Zbog toga one lepo izgledaju na policama. Ovo treba praktikovati naročito ako skupljamo dela određenih autora/ki. Nije redak slučaj da autori/ke pišu različite žanrove knjiga. U tom slučaju možete ovaj predlog da kombinujete sa gorespomenutim predlogom. Dok će izraziti ljubitelji/ke lika i dela određenih kreatora/ki želeti da imaju sve radove na jednom mestu, i neće želeti da ih razdvajaju, naročito ako imaju i po neku figuricu svojih omiljenih likova iz određene knjige.

Prema veličini

Ljubiteljima/kama simetrije će se ovaj predlog posebno svideti. Knjige možemo sortirati od najveće prema najmanjoj i obrnuto. Takođe, sistematično možemo napraviti „brežuljak“, tako što ćemo početi od najmanje i ređati do sredine sve veće i veće knjige, tada ređamo sve manje, dok na kraju ne dođemo do najmanje, kao na početku. Oni/e kreativniji/e se mogu i igrati, tako što će knjige ređati da daju određenu sliku ili oblik, kada se polica pogleda iz daljine. U ovom slučaju treba paziti i na boje.

Upozorenje! Ovaj sistem, iako estetski lep, uglavnom nije praktičan, te može dovesti do težeg snalaženja među većom količinom knjiga. Zbog toga se mora paziti.

Prema boji korica

U prethodnom predlogu smo zadovoljili žeđ simetričara/ki, a sada ćemo umetničkih duša. Prema boji korica se knjige mogu ređati na različite načine. Od najsvetlijih ka najtamnijim ili obratno. Prema nekom sistemu. Na primer, prvo jednobojne, pa onda sve šarenije. Kao što smo rekli, uz kreativno kombinovanje ovog i prethodnog primera mogu se stvoriti interesantni oblici koji se vide kada se gleda iz daleka. Sputavajući faktori mogu biti samo naša mašta i želja za praktičnošću, što, kao i kod prethodnog primera, predstavlja manu ovog sistema.

Ukoliko ređamo knjige od najtamnije ka najsvetlijoj, ili obrnuto, pritom kombinujući to sa podelom na žanrove ili teme, možemo napraviti granicu bojom korice, tako što ćemo staviti dve suprotne boje jednu do druge, ili prosto staviti slične boje i tako napraviti svojevrsni prelaz na drugi žanr.

Kao što vidite na slici, ja sam iskombinovao sve ove savete. Na gornjoj polici se nalaze serijali knjiga iz fantastike. Druga polica od gore je rezervisana za knjige iz istorijske fantastike koje su zasebne. Prva srednja polica je do pola popunjena literaturom iz istorije Velike Britanije, a od polovine do kraja je posvećena mešavini žanrova, odnosno knjigama za koje nije bilo mesta. Donja srednja polica je do pola popunjena literaturom za učenje različitih jezika, a od polovine do kraja se nalaze knjige posvećene šahu. Poslednje dve police zauzimaju knjige stručne literature iz različitih oblasti. Treba napomenuti da sam se trudio da knjige poređam mešavinom boja i veličine, ali to nije uvek preporučljivo zato što uvek treba sadržaj da ima prednost u odnosu na estetiku.

Moram napomenuti da nijedan od ovih predloga nije bez mana, ali svaki ima i svoju vrlinu. Idealna kombinacija ne postoji, jer svakoj osobi odgovara različit raspored i sistem. Lično se trudim da iskombinujem sve ove predloge, kada je to moguće, ali ni na jednom ne insistiram, osim da knjige iz jednog serijala moraju na mojoj polici stajati jedna pored druge.

Kako vi ređate knjige na vašim policama? Da li su vam ovi saveti pomogli? Mogu li se, i kako, unaprediti? Pišite nam u komentarima.

Autor: Stefan Kostić, volonter Medija tima

Komentari

Ostavi komentar: