Zanateka – kreativni program za mlade

Učesnici Univerzitetskog kursa koji organizuje Centar za omladinski rad u saradnji sa švedskim Univerzitetom u Jenčepingu, u okviru stručne prakse za buduće omladinske radnike i radnice organizuju različite programe koji počinju sa realizacijom od decembra 2019.

Prva stručna praksa koja će se realizovati nazvana je Zanateka i organizuju je dve studentkinje Univerzitetskog kursa – Nevena i Frančeska. Zanateka je putujuća biblioteka zanata, koja će se kretati iz Novog Sada do okolnih sela, tražeći nove predmete, tehnike, zanate koji su u riziku da budu zaboravljeni, dajući im novi sjaj. Nju čine grupa mladih, zajedno sa dvema budućim omladinskim radnicama, koji će istraživati ove predele kako bi se upoznavali sa njihovom istorijom i kulturom.

Kako će zapravo Zanateka funkcionisati?

Od decembra 2019. do aprila 2020. skoro svake nedelje učesnici Zanateke sastajaće se sa budućim omladinskim radnicama. Posle upoznavanja, oformiće se tim i definisaće se zanati, tehnike, oblasti koje će se istraživati, te će učesnici zajedno sa omladinskim radnicama mapirati i kontaktirati sve te osobe, udruženja, lokalne zajednice koje ih mogu ugostiti na praktičnim radionicama.

Neki primeri onoga što će učesnici moći da rade jesu kuvanje tipičnih jela, izrada tradicionalnih ruktovorina, učenje osnove jezika kao što je rusinski, prepoznavanje i branje lekovitog bilja, heklanje… sve zavisi od interesovanja grupe kao i konkretnog znanja budućih domačina/ica.

Veliku ulogu u Zanateci imate vi, budući učesnici/ce ovog programa, koji/e ćete dati doprinos svojim idejama, veštinama, kreativnošću…

Šta dobijaš učešćem u Zanateci?          

 • usavršićeš lične sposobnosti, takozvane meke veštine (soft skills)
 • družićeš se sa novim ljudima sa nekim sličnim interesovanjima
 • bolje ćeš upoznati svoju zajednicu i sve čari Vojvodine
 • steći ćeš praktične veštine i upoznaćeš se sa novim tehnikama i zanatima
 • kvalitetno ćeš iskoristiti svoje slobodno vreme
 • steći ćeš novo iskustvo i dobićeš potvrdu o tome

Uslovi za učešće u Zanateci:

 • da si zainteresovan/a za teme kao što su tradicija, zanati, kreativnost i ručni rad
 • da si motivisan/a da upoznaš i deliš priče sa starim osobama, kao i osobama iz različitih nacionalnih grupa
 • da si spreman/na da aktivno učestvuješ
 • da imaš između 15 i 30 godina
 • da imaš najmanje četiri slobodna poslepodneva na mesečnom nivou, od decembra do aprila

Učešće je besplatno, a program će pokriti neophodne materijale za radionice i autobuske karte za aktivnosti koji će se realizovati van Novog Sada (u obližnjim selima). Svi učesnici/ce će dobiti potvrdu učešća od organizatorki.

Prijave se vrše popunjavanjem upitnika koji možeš pronaći na ovom linku, a ukoliko u međuvremenu imate bilo  kakvih pitanja ili nedoumica, u svakom trenutku nam možete pisati na zanateka.ns@gmail.com.

Zanateka je program podržan od strane OPENS – Evropske omladinske prestonice Novi Sad 2019, Ministarstva za sport i omladinu Republike Srbije i IOGT-NTO MOVEMENT.