Nedelja globalnog obrazovanja

Nedelja globalnog obrazovanja (Global Education Week – GEW) je godišnja međunarodna inicijativa za podizanje svesti koja se ove godine odvija od 14. do 20. novembra 2022.

To je poziv da zajedno ponovo razmislimo o našem svetu, koristeći Globalno obrazovanje kao alat za solidarnost i promene, kako bi doprineli održivijem, mirnijem i pravednijem svetu. Tokom priprema i tokom same Nedelje, praktilari globalnog obrazovanja će koristeći pedagoški pristup i aktivnosti za podizanje svesti,  ponovo pokrenuti razmišljanje o našim navikama, i kako doprinosimo održivoj budućnosti kroz održive stilove života.

Centar Sever-Jug nudi praktičarima smernice za sprovođenje aktivnosti podizanja svesti koje se bave jednom ili više od pet karakterističnih oblasti Ciljeva održivog razvoja: Planeta, Ljudi, Prosperitet, Mir i Partnerstvo, a te smernice mogu se naći ina internet strani Nedelje globalnog obrazovanja i u Priručniku za organizaciju nedelje globalnog obrazovanja.

U navedenom priručniku se putem različitih alata za organizaciju nedelje globalnog obrazovanja možete upoznati sa konceptom, svrhom i ciljem, mrežom globalnog obrazovanja, Agendom UN 2030 i njenih pet razvojnih stubova.

Aktivnosti koje se odvijaju tokom Nedelje globalnog obrazovanja u svetu prikazane su  kroz interaktivnu mapu i listu zemlja učesnica na internet stranici ove inicijative.

Ukoliko želite da se i vi priključite Globalnoj nedelji obrazovanja 2022. možete nas kontaktirati putem mejla: violeta.stankovic@czor.org