Nedelja globalnog obrazovanja 2023

Nedelja globalnog obrazovanja (Global Education Week – GEW) je godišnja međunarodna inicijativa za podizanje svesti koja se ove godine odvija od 13. do 19. novembra 2023.

„Globalno obrazovanje je obrazovanje koje omogućava ljudima da kritički razmišljaju o svetu i svom mestu u njemu; da otvore svoje oči, srca i umove za stvarnost sveta na lokalnom i globalnom nivou. Osnažuje ljude da razumeju, zamišljaju, nadaju se i deluju kako bi doveli do sveta socijalne i klimatske pravde, mira, solidarnosti, jednakosti i ravnopravnosti, planetarne održivosti i međunarodnog razumevanja. Globalno obrazovanje uključuje poštovanje ljudskih prava i različitosti, inkluziju i pristojan život za sve, sada i u budućnosti.”

Dablinska deklaracija (2022)

Evropska deklaracija o Globalnom obrazovanju do 2050

 

 

Nedelja Globalnog obrazovanja 2023. istraćiće temu: „Mir za planetu. Planeta mira”

 

Nedelja Globalnog obrazovanja održava se svake godine u trećoj nedelji novembra. Od 13. do 19. novembra 2023. Centar Sever Jug Saveta Evrope i Mreža za Globalno obrazovanje proslaviće sposobnost Globalnog obrazovanja da se pozabavi složenošću sveta i odgovori na njegovu međusobnu povezanost. Ovaj jedinstveni međunarodni događaj nudi neograničene mogućnosti učešća i ima za cilj razvoj obrazovnih zajednica za aktivno globalno građanstvo.

 

Nedelja Globalnog obrazovanja obeležava se više od 20 godina. U ovom periodu, bilo je mnogo dostignuća zahvaljujući kolektivnim naporima, ali prepreke ostaju u suprotstavljanju globalnim problemima. Izazovi današnjeg sveta su sve raznovrsniji i zahtevaju, više nego ikada, kritičko razmišljanje, solidarnost i otpornost kao suštinske elemente globalnog građanstva.

 

Pridružite nam se! Počnite da razmišljate o tome šta možete da uradite u okviru Nedelje Globalnog obrazovanja 2023! Ako vam je potrebna inspiracija, možete pogledati stranice prethodnih izdanja:

· 2022 

· 2021

· 2020

 

Ove godine akcije će se fokusirati na dve glavne tematske oblasti: mir i planeta, a glavna tema Nedelje Globalnog obrazovanja 2023 je: „Mir za planetu. Planeta mira”. Ipak, svaka aktivnost koja doprinosi Agendi 2030 može biti deo događaja. Više informacija o novom izdanju biće postavljeno do septembra na sajtu Centra Sever – Jug: www.nscentre.org

 

Nedelja Globalnog obrazovanja je svetska kampanja koju sprovode Centar Sever – Jug Saveta Evrope i Mreža za Globalno obrazovanje u okviru iLEGEND III, zajedničkog programa Evropske unije i Saveta Evrope: sufinansirana od strane Evropske unije i Saveta Evrope. Cilj događaje je da podigne svest o Globalnom obrazovanju kao alatu solidarnosti i promene i doprinesa održivijem, mirnijem i pravednijem svetu.

Aktivnosti organizovane u okviru Nedelje Globalnog obrazovanja isključiva su odgovornost organizatora i ne odražavaju nužno stavove Evropske unije ili Saveta Evrope.