CZOR Community Hub – Putovanje od hiljadu milja počinje prvim korakom

Prvi trening veština pod nazivom „Terenski rad sa NEET omladinom“ održan je u Vrnjačkoj Banji u periodu od 25. do 28. jula 2019. godine i okupio je tri organizacije iz 5 regiona Srbije:

A naše putovanje u uspostavljanju Komjuniti haba (Community hub) u Novom Sadu započelo je u julu 2019. godine, odlaskom na trening o terenskom radu sa mladima iz NEET kategorije.

Zajedno sa još 28 omladinskih radnika i radnica iz 5 regiona Srbije (Vojvodina, zapadna, istočna i južna Srbija i Grad Beograd), proveli smo 3 dana u Vrnjačkoj Banji, učili smo o outreach i detach tehnikama terenskog omladinskog rada, o dugoročnom i razvojnom radu sa mladima u NEET situaciji i delili naša iskustva sa terena, stečena kroz višegodišnji rad u Mobilnom omladinskom klubu.

Par meseci kasnije, dobili smo sjajne vesti: CZOR je izabran kao jedna od 5 organizacija iz cele Srbije, za dalje učešće u projektu, što znači da imamo mentorsku, logističku i finansijsku podršku za uspostavljanje Community Hub-a (kao fizičkog prostora ali i mnogo više od toga), u okviru koga ćemo kreirati i realizovati usluge usmerene na direktan omladinski rad sa mladima u NEET situaciji.

I iako nam pandemija COVID-19 nije mnogo pomogla u ostvarivanju ovoga, zaista smo se trudili da u prethodnih (nešto manje od) godinu dana, sklopimo partnerstva sa udruženjima i institucijama i kreiramo i realizujemo usluge, a u okviru njih programe i aktivnosti, koje su zasnovane na stvarnim potrebama mladih sa kojima radimo. Kako zaista imamo veliki broj aktivnosti, a neke od njih planiramo da nastavimo i u sledećoj godini, odlučili smo da ti na jednom mestu predstavimo sve ono što CZOR nudi trenutno ili u narednom periodu, u nadi da ćeš pronaći aktivnost koja tebe zanima ili biti inspirisan/a da nam pišeš i predložiš neke nove ideje.

#MobilniOmladinskiKlub

… ili skraćeno #MOK je savršena prilika za tebe da na drugačiji način provedeš svoje slobodno vreme. Iskoristi priliku i dođi da se družiš na filmskim večerima, večerima društvenih i video igara, kvizovima, radionicama plesa i muzike. Upoznaj se sa novim vršnjacima na instagramu, nauči novi jezik, zabavi se sa VR naočarima i na otvorenim druženjima u parkovima, alternativnim prostorima za mlade, fudbalskim i košarkaškim terenima u komšiluku i slično… Ove godine, Mobilni omladinski klub posećuje Adice i Klisu, kao i različite prostore u kojima borave mladi : Dom b612, Digitalni omladinski centar i Instagram (da, dobro vidiš, instagram. Jer ono #mobilni u nazivu znači da se krećemo svuda, uključujući i onlajn prostor). Za više informacija o aktivnostima i kako možeš učestvovati u njima, zaprati instagram naloge @mobilni_omladinski_klub i @centar_za_omladinski_rad, a uskoro očekuj i poziv za naš Digitalni omladinski klub.

#PokloniSebi

…ti donosi priliku da zastaneš i svoje nedoumice, pitanja, nesigurnosti podeliš sa svojim vršnjacima/vršnjakinjama ili psiholozima/psihološkinjama Psihološkog omladinskog savetovališta tokom radionica ili se obratiš za besplatno anonimno onlajn savetovanje u našoj rubrici ,,Draga Mlađana’’. Osim toga, možeš testirati i svoje znanje o zdravom stilu života na našoj besplatnoj mobilnoj aplikaciji Fun Park, dostupnoj u Apple AppStore i Android GooglePlay prodavnicama (na njoj te čeka još kvizova na druge teme, ali nećemo ti ’spojlovati’ otkrivanje).

#uĆoškusaZapošljivošću

Iako statistika pokazuje da se broj nezaposlenih mladih smanjuje, činjenica i dalje ostaje da veliki broj mladih ne radi ’u svojoj struci’ odn. u oblasti za koju su se školovali, kao i da značajan broj mladih radi ’na crno’ tj. bez prijave i drugih benefita koji ovo prate. Kako ne možemo mladima da ponudimo poslove, odlučili smo da uradimo ono što možemo i pomognemo mladima da izađu iz ovog ćoška: kroz kampanju na društvenim mrežama usmerenu na informisanje mladih o uslugama koje nudi Nacionalna služba za zapošljavanje i načinima kako se možeš obratiti i tražiti podršku prilikom traženja posla. Osim toga, organizovaćemo onlajn vebinare sa mladima koji se bave različitim zanimanjima, tokom kojih ćemo razgovarati o mogućnostima za zapošljavanje u određenoj struci, kao i kako izgleda raditi u različitim granama privrede. Sve ovo nas očekuje tokom novembra i decembra, tako da ne zaboravi da pratiš naše fejsbuk i instagram naloge.

#BudiitiIT

… i napravi prve korake u svetu računara. Ova usluga ti nudi mogućnost da istražiš tajne koje se kriju u digitalnom svetu, da se upoznaš sa osnovnim programima koji su ti potrebni za svakodnevni rad, da savladaš i neke malo naprednije alate, ali i da se družiš i upoznaš nove prijatelje. Kako bi ti sve to bilo zanimljivije, imaćeš prilike i da kreiraš svoje prve igrice i istražiš programiranje robota (ne brini, ne treba ti puno muke ni za ovo). Sledeće godine pokrećemo i besplatan kurs za mlade koji nisu zaposleni i nisu u obrazovanju, a hteli bi da nauče i zaposle se u IT industriji, tako da obavezno isprati kada raspišemo poziv za kurs (više o tome kako kurs izgleda i kakva su iskustva prethodne generacije možeš pročitati na sajtu ,,My Career from Zero to Hero’’).

 

Community Hub CZOR-a nastao je kao deo projekta ,,Naša zajednica, naša budućnost – Veća saradnja i zapošljavanje mladih“, finansiranog sredstvima Evropske unije i kofinansiranog sredstvima Vlade Republike Srbije, a sprovode ga Beogradski centar za ljudska pravaKrovna organizacija mladih Srbije (KOMS)Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki omladinskog rada (NAPOR) i Empirija.

Projekat je fokusiran na društvene inovacije u oblasti zapošljivosti mladih, naglašavajući međusektorsku saradnju kako bi se obezbedila održiva rešenja za potrebe mladih. Više informacija o projektu možeš pronaći ovde, a za više informacija o različitim uslugama koje nude Habovi iz Ćićevca, Požege, Zaječara i Beograda, poseti fejsbuk i instagram nalog projekta.