Regionalni trening za mlade iz Crne Gore i Srbije

Put ka ostvarivanju većih šansi za zaposlenje, mladi iz ove prekogranične regije započeli su krajem januara kao polaznici programa obuke „Sve na jednom mjestu“. U pitanju je inovativni servis koji funkcioniše po sistemu „sve na jednom  mjestu“ sa ciljem povećanja zapošljivosti, posebno ranjivih grupa mladih iz tkz. NEET populacije, odnosno mladih koji su nezaposleni i ne nalaze se u procesu obrazovanja. On obuhvata kurs mekih vještina, kurs preduzetništva i kurs digitalnog marketinga.

Mladi iz obije prekogranične regije, imali su priliku da se sretnu i pohađaju zajedno treći modul kursa mekih vještina koji je organizovan periodu od 13 – 16.maja. 2022.godine u Rožajama. Ovaj 4-dnevni regionalni trening je okupio oko 50 mladih iz Srbije (Novi Pazar, Sjenica, Tutin) i Crne Gore (Rožaje, Bijelo Polje, Berane).

Regionalni trening se organizovao kao treći modul kursa mekih vještina, a bio je posvećen transformaciji konflikata,tj. načinima reagovanja u  konfliktnim situacijama, tehnikama i pristupima konfliktnim situacijama na ličnom nivou i u radu sa klijentima i kolegama.

Prvog dana učesnike su pozdravili: direktorica Foruma MNE, Elvira Hadžibegović, menadžer Opštne Rožaje, Mirsad Džudžević, kao i partneri na projektu, direktor Kancelarije za mlade Novi Pazar, Džemaludin Paučinac, i projektni asistent iz Građanske inicijative mladih Rožaje, Elma Luboder, kao i projektni koordinator iz Foruma MNE, Snežana Milačić.  Nakon toga, učesnici treninga započeli su višednevni rad na jačanju mekih vještina. Ujedno, ovo je bila i sjajna prilika da se mladi iz ove prekogranične regije povežu, razmijene iskustva, ali i ideje za buduću saradnju.

Po završetku prve faze programa obuke, učesnici će kroz 3 mjeseca direktne mentorske podrške raditi na konkretnoj izradi  IT biznis ideja, nakon čega će moći da je predstave na regionalnom događaju „Elevator pitch“.   Najbolje prezentacije, njih 6 timova, će dobiti i dodatnu podršku u vidu biznis savjetovanja, podršku pri nalaženju finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak sopstvenog biznisa.

 

 Prijavila sam se na ovaj program kako bih bila konkurentnija na crnogorskom tržištu rada. Takođe, prijavila sam se kako bih stekla nove vještine koje će mi pomoći u budućnosti prilikom pronalaska posla,  Alma, učesnica iz Bijelog Polja;

Program je osmišljen tako da probudi preduzetničke potencijale u nama i samim tim nam da osnovne alate na tom putu, Maida, učesnica iz Novog Pazara.

Meni je ovaj kurs pomogao da jasnije vidim smer svoje karijere  tako da bih preporučila svim mladim ljudima koji žele da usavrše svoje znanje i vještine i budu konkurentiji na tržištu rada, da budu polaznici ovog kursa,  Amina, učesnica iz Sjenice.

Program smatram izuzetno kvalitetnom i velikom šansom za mlade ljude da u ovoj oblasti se dodatno edukuju jer digitalni marketing predstavlja našu budućnost, Dušan, učesnik iz Bijelog Polja.