O projektu

O projektu

SVE NA JEDNOM MESTU – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih

 

Kontinuirana emigracija – posebno mladih i visokokvalifikovanih – stvara neusklađenost između raspoloživih veština i potrebnog sastava radne snage. Nedostatak veština je već́ primećen u određenim sektorima kao što je IT sektor.  IT sektor nudi mnoge mogućnosti za zapošljavanje različitih nivoa složenosti i stoga je veoma pogodan za prekvalifikaciju, posebno za mlade, koji su u svakodnevnom kontaktu sa IT-om.

Formalno obrazovanje ne uspeva da odgovori adekvatno i blagovremeno na brze promene u potrebama tržišta rada. Nedostatak mekih veština i praktičnih iskustava poslodavci u zemljama Zapadnog Balkana često navode kao najveći problem. Za razliku od formalnog obrazovanja koje stvarati „probleme“ zbog visokih zahteva administracije, neformalno obrazovanje može brzo da odgovori na te izazove zbog svoje fleksibilnosti. Dodatni izazov za obrazovanje donosi 4.0. industrijska revolucija. Problem u budućnosti neće biti nedostatak zaposlenja, već́ nedostatak veština koje će zahtevati nova radna mesta. Potrebno je kombinovati digitalne, prenosive i preduzetničke kompetencije, osnažujući mlade ne samo da traže otvorene mogućnosti za posao, već́ i da stvaraju nova radna mesta i deluju globalno. Meke ili prenosive veštine, mladi upravo stiču kroz programe omladinskog rada. Zbog nedostatka međusektorske saradnje, postojeće službe za zapošljavanje mladih koje sprovode OCD u većini slučajeva su jednodimenzionalne – fokusirane samo na jedan aspekt: digitalne veštine, preduzetništvo, praksa ili meke veštine. Čak i ako mlada osoba pohađa kurs za stručno usavršavanje, na kraju im nedostaje jedna od ključnih kompetencija za zapošljavanje, što ih primorava da pohađaju nekoliko programa, što dovodi do konfuzije i demotivacije.

„SVE NA JEDNOM MESTU“ predstavlja model integrisanih usluga za zapošljivost mladih koji nisu u sistemu obrazovanja, radnom odnosu, niti u sistemu obuke (mladi iz „NEET“ populacije), zasnovan na „one-stop-shop“ metodologiji, koji na jednom mestu omogućava mladima da razviju veštine i znanja neophodna za unapređenje njihovih sposobnosti za zapošljavanje i povezivanje sa malim i srednjim preduzećima i IT kompanijama.

“Sve na jednom mestu” je program obuke namenjen mladim ljudima koji žele da unaprede svoje znanje i veštine i u potrazi su za poslom. Bez obzira kojom profesijom planirate da se bavite, korišćenje savremenih digitalnih alata, preduzetničke i meke veštine su sastavni deo svakog posla, te smo u skladu sa tim i kreirali „One stop shop“ model koji na jednom mestu obuhvata sve što je potrebno mladima kako bi brzo i lako došli do posla.

Program se sastoji iz 3 kursa koja će se organizovati u periodu od januara do novembra 2022.

  • Kurs mekih veština
  • Kurs digitalnog marketinga
  • Kurs preduzetništva u IT-ju

Postoji veliki broj kurseva, ali ono po čemu se program obuka „Sve na jednom mestu“ izdvaja je činjenica da pokriva kompletan i zaokružen set veština na jednom mestu, uz fokus na buduće zaposlenje.

U okviru obuke 25 stipendija biće dodeljene.

Ukoliko polaznik uspešno prođe kurseve, dobija priliku da u drugoj fazi programa radi na konkretnoj izradi IT biznis ideje uz direktnu podršku uspešnih mentora / predstavnika firmi, i to u trajanju od 3 meseca.

Takođe će imati mogućnost da svoju biznis ideju predstave u okviru „Elevator pitch“ događaja i uđu u top 6 timova koji će dobiti podršku u vidu biznis savetovanja, podršku pri nalaženju dodatnih finansijskih sredstava i ostalih važnih elemenata za početak biznisa.

Projekat „SVE NA JEDNOM MESTU – Za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“ dvogodišnji je program koji Centar za omladinski rad (Srbija) sprovodi u partnerstvu sa Forum MNE (Crna Gora), Kancelarijom za mlade Novi Pazar i  Građanskom inicijativom mladih Rožaje (Crna Gora), u 6 opština prekograničnog regiona Sandžak u Srbiji i Crnoj Gori.