Organizovan regionalni događaj – Takmičenje u biznis idejama „Elevator pitch“

Mladi iz prekogranične regije Sandžaka, i to iz Srbije (Sjenica, Tutin, Novi Pazar) i Crne Gore (Berane, Rožaje i Bijelo Polje) imali su priliku da nakon višemesečnog programa obuka i mentorstva predstave svoje poslovne/biznis ideje u okviru regionalnog takmičenja „Elevetor pitch“.

Događaj je organizovan 24. novembra u Novom Pazaru, kao deo projekta „Sve na jednom mestu – za socijalnu inkluziju i zapošljivost mladih“, koji realizuju Centar za omladinski rad (CZOR), Forum MNE, Kancelarija za mlade Novi Pazar i Građanska inicijativa mladih Rožaje.

Ovaj projekat uvodi novi “one stop shop” model koji pruža mladima mogućnost usvajanja više različitih veština i znanja na jednom mestu. U pitanju je inovativni servis koji funkcioniše po sistemu „sve na jednom mestu“ sa ciljem povećanja zapošljivosti, posebno ranjivih grupa mladih i tkz. NEET populacije, odnosno mladih koji su nezaposleni i ne nalaze se u procesu obrazovanja.

Događaj „Elevator pitch“ je okupio je  oko 70 madih, predstavnika biznis sektora, kao i predstavnika institucija.

Na samom početku, učesnike su pozdravili najprije menadžer projekta Ivan Topalović iz CZOR-a, te Džemaludin Paučinac iz Kancelarije za mlade Novi Pazar,  Tarik Rupić pomoćnik gradonačelnika, zadužen za oblast međunarodna saradnja i mladi Grada Novi Pazar, kao i Martin Klauke, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nakon uvodnih govora i projekcije kratkog filma koji je nastao u okviru ovog projekta, usledila je i prezntacija ukupno 20 poslovnih ideja mladih iz Srbije i Crne Gore. Po završetku prezentacija, komisija koji su činili uspešni preduzetnici, je odabrala 6 najboljih (3 iz Srbije, 3 iz Crne Gore) koji će u nastavku dobiti dodatnu mentorsku podršku u detaljnoj pripremi biznis planova, pokretanju biznisa, traženju finansija i sl.

Pored ključnog segmenta prezentacije poslovnih ideja, u toku ovog događaja, organizovan je i panel „Uspešne preduzetničke priče“, u okviru kojeg su učešće uzeli: Uroš Bulatović, predsednik Unije mladih preduzetnika iz Crne Gore, zatim Miloš Vasić i Nino Kačar, uspešni preduzetnici iz Srbije. Oni su govorili  o njihovom ličnom iskustvu u svijetu biznisa, izazovima u poslovanju, ali i uputili poruke i savete budućim mladim preduzetnicima.