Kako se pravilno hraniti u izolaciji (i van nje)

Zbog vanrednog stanja i trenutne situacije koja nas prati već duži period, naša fizička aktivnost je svedena na minimum. Samim tim mnogo više vremena provodimo u našim domovima sa znatno manje obaveza nego inače, te smo skloni tome da nesvesno unesemo u svoj organizam više hrane nego što nam je potrebno.

Nepravilna ishrana može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema (dijabetes, hipertenzija, srčani udar, moždani udar, karcinom, karijes..). Pored toga utiče na naše psihičko stanje te se možemo susresti sa manjkom samopouzdanja, depresijom i mnogim drugim problemima. Kako nam se to ne bi desilo, odlučila sam da se pozabavim ovom temom!Razgovarala sam sa svojim poznanikom, administratorom stranice @lako_smrsaj, koji poseduje licencu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u oblasti fitnesa, a na svom profilu deli korisne i pouzdane savete o pravilnoj ishrani. Pored toga bavi se trenerskom karijerom, kao i pisanjem plana ishrane. Odlučio je da svoje znanje podeli sa nama i odgovori na par pitanja.

Pre nego što krenete da čitate i primenjujete ove savete, važno je da se konsultujete sa svojim lekarom/kom, jer će vam on/a dati najbolje savete o tome kako da svoju ishranu prilagodite svom zdravstvenom stanju.

1) Često smo u prilici da se susretnemo sa raznim tipovima ishrane i mnogim dijetama. Kako zapravo treba da izgleda pravilna ishrana?

Kao što si i sama rekla, kruže razni tipovi ishrane i mnoge dijete. Sve imaju samo jedan cilj, postići kalorijski deficit. Pa tako postoje dijete gde se jede samo voće, samo proteini, popularna ,,kupus’’ dijeta… Takvi tipovi ishrane su velika greška, kako za organizam tako i za psihu. Jednostavno, zamislite da se tako hranite do kraja života, nemoguće je!

To vas može dovesti do gubljenja kilograma, ali kada se vratite starim navikama, vratiće se i vaši kilogrami, a verovatno će povesti i društvo te će ih biti više.

Dakle, na ishranu treba gledati dugoročno kako bi ista bila naš  stil žvota, a ne posmatrati je na kratke staze!

Postoje 3 glavna nutrijenta: proteini, ugljeni hidrati i masti. Sve ove nutrijente moramo unositi dovoljno kako bi naše telo normalno funkcionisalo. Pored toga takođe moramo uneti vitamine i minerale.

  • Proteini: jaja, riba, mladi sir, grašak, pasulj…
  • Ugljeni hidrati: voće, krompir, pirinač, ovsene pahuljice, proso, kinoa…
  • Masti: maslinovo ulje, orašasti plodovi, masline…

Pored navedenog obavezno treba jesti i povrće kako bi ostvarili dovoljan unos vlakana, minerala i vitamina.

Iz ishrane ne treba izbacivati nijedan nutrijent, jer imaju svoju ulogu i potrebni su telu!

2) Šta je ono što trebamo da izbacimo iz naše svakodnevne ishrane?

Iz ishrane je potrebno izbaciti: slatkiše, grickalice, mesne prerađevine (salama, pašteta, viršle, kulen, čajna…), brzu hranu, testo, sokove, (gazirane i negazirane, cedevitu), voćni jogurt, alkohol, soju, suncokretovo ulje, masnu, začinjenu i pohovanu hranu…

3) Da li postoji ,,zdrava hrana’’ od koje možemo da se ugojimo?

Svaki višak kalorija stvara masne naslage, bez obzira da li to bila i nutritivno bogata hrana. Pre svega, za razliku od slatkiša, nutritivno bogata hrana kao što je meso, pirinač, ovsene pahuljice, jaja i slično, stvara sitost i nemoguće je pojesti velike količine. Samim tim mnogo je teže takav efekat postići, ali svakako je moguće. Da li ste čuli da se neko prejeo brokolija? Ni ja.

4) Koji su Vaši saveti za one koji žele da naprave promene u svojoj ishrani?

Krenite postepeno da menjate svoje navike, ne morate odmah sve promeniti jer to može biti kontraproduktivno. Ako vam se ishrana bazirala uglavnom na brzoj hrani i šećerima, napravite plan i promenite na primer prvo doručak, posle toga ručak, ležite ranije da spavate, fizički se više aktvirajte… Mršavljenje je skup navika, uvodite jednu po jednu i rezultati neće izostati. Najbitnija je upornost i istrajnost!

Nadam se da sam uspela pre svega da ti ukažem na važnost pravilne ishrane, zatim da upotpunim tvoje znanje na tu temu a na kraju da te motivišem i pokrenem da napraviš promene koje će ti sigurno biti od velike koristi!

U mom narednom tekstu ću sa tobom podeliti moje iskustvo na ovu temu, greške sa kojima sam se susretala kao i prepreke koje sam prevazišla. A do tada iskoristi ove stručne savete najbolje moguće!

 

Autorka: Milana Đukić, volonterka medija tima

Ostavi komentar: